Blog

Google Glass: de toekomst in oudercommunicatie?

Google Glass: de toekomst in oudercommunicatie?

Utrecht, 27 maart 2014 – Ieder jaar presenteren verschillende organisaties tijdens een bijeenkomst van de Telecom Society (TSOC) de nieuwste ontwikkelingen waarvan zij denken dat die bepalend gaan worden.

Ditmaal kwamen zaken aan bod als de ‘zelfdenkende’  auto’s, ‘the Internet of things’ (hoe alles aan elkaar verbonden is en slimme sensoren analyseren en melden) en ‘wearables’. Deze innovaties lijken soms nog heel ver weg, maar zijn al dichterbij dan we soms vermoeden. Zo presenteert Ford tijdens de motorshow in Genève 2014 haar nieuwe Focus vol met elektronische snufjes, worden steeds meer functies automatisch aangestuurd zonder tussenkomst van gebruikers en is de trend om steeds meer via mobiele apparaten te kunnen doen. En dan niet alleen meer via smartphones of tablets, maar ook via ‘wearables’ als smart watches en glasses. Tijdens de bijeenkomst hadden we het voorrecht om de Google Glass uit te proberen: een van de meest in het oog springende ontwikkelingen die Google doet in de zoektocht naar maximaal mobiel gebruik!

Vanzelfsprekend kwam de vraag op wat dit zou kunnen betekenen voor de ontwikkelingen in de communicatie met ouders. Stelt u zich eens voor dat u als ouder straks live kan meekijken met wat uw kind ziet, tijdens oudergesprekken de grafieken van de leerontwikkelingen direct kunt raadplegen, u berichten altijd met één hoofdbeweging kunt inzien of op een simpele manier genavigeerd wordt naar het adres waar u uw kind moet ophalen na het spelen met klasgenootjes. Met automatische herkenning van de betreffende ouder waar u direct de naam etc. van in beeld krijgt.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het er niet zo uitzien als hierboven geschetst en zal de uiteindelijke vorm en functionaliteit verschillen van wat nu beschikbaar is voordat het grote publiek innovaties als deze omarmt. Maar de beweging in die richting is gezet. En dat het straks niet meer te negeren is, bewijst de samenwerking die Google onlangs is aangegaan met de high-fashion brillenfabrikant van onder andere Ray-Ban en Oakley!